#SEOtudatos szövegírás logo

Recept SEO – teljeskörű esettanulmány – 2020

Recept SEO eddig nem volt a repertoáromban. Sok témáról írtam már, jó pár megrendelőnek, de valahogy a kulinária kimaradt. Ám a SEOtudatos szövegírás csoportban vállalt mini-audit kihívások közül elég hamar “megtalált az élet”. A Gourmet&Delicious tulajdonosa, Vargáné Topor Erika egy receptet küldött be „megköpködésre”. Én meg ugye nem rohanok el a kihívások elől. 

Régóta írok szövegeket. Kezdetben hobbiból, majd a saját vállalkozásaim érdekében. És ahogy jöttek a sikerek és a pozitív visszajelzések, úgy kezdtem el egyre többször megbízásos alapon is írni. Egy igazi „monetizált hobbivá” vált ez a dolog. Pláne, miután elkezdtem kizárólag SEOtudatosan írni. Azaz akképp, hogy azt

ne csak az olvasók, de ne is csak a Google robotjai szeressék, hanem mindenki.

Eddigi legnagyobb sikereim a baba-mama kiegészítők területén értem el. Például, ha beírod a Google-be, hogy kukac hengerpárna, a márkánk, a Baby Chamaleon ma is kifejezetten előkelő helyen van. Pedig 2019. év eleje óta nem üzemelünk, nem frissült az oldal. És még ma is jönnek megrendelések is. (Ja, ha leellenőriznéd a kifejezést: mindenképp nézz rá a képi találatokra is!) 😉

De jöjjön a recept SEO! 

Ok, szóval a Facebook csoportom tagjai számára vállalom, hogy aki beküld egy már nyilvánossá tett posztot, azt ingyen “megköpködöm”. 🙂 Azaz építő jelleggel mini-auditálom. Ez nem egy teljes körű audit és csakis a tartalmakra vonatkozó keresőoptimalizálási szempontokat vizsgálom. Erre jelentkezett Erika is. 

Pikáns rántott cékla fotó az eredeti receptből. Recept SEO. Tóth Adorján, SEOtudatos szövegíró.

Sajnos az eredeti posztról nem csináltam print screeneket, de ha az EZEN a linken található videót megnézed, vagy csak az elejébe belenézel, látni fogod, hogy honnan indultunk ki. Röviden:

  • nagy volt a kiemelt kép,
  • több kép kellett volna,
  • ezeket optimalizálni is jó lenne (leírás, alternatív szöveg, cím),
  • rövid volt a poszt,
  • és nem volt használva recept kártya plugin (az oldal egy WordPress oldal).

Volt viszont egy (valószínűsíthetően) jól észrevehető kulcsszavunk, ami néhány helyen azok közül, ahol el kell helyezni, ott is volt. Például a slug-ban, címben. És voltak kiemelések, külső és belső linkek és CTA is. Szóval nem volt rossz a poszt, alapnak, ugyanakkor volt min javítani.

De mielőtt belemegyünk a részletekbe, jöjjön néhány általános, nem kizárólag a mini-auditált recept poszt kapcsán használható, hanem általában a tartalmi SEO szempontjából fontos információ! Amit, természetesen, igyekszek majd mégiscsak a receptekre ráhúzva szemléltetni, magyarázni 🙂

Hang alapú keresések

Sok statisztika mutatja (ITT van példaként néhány, forrással), hogy egyre gyakoribbak a hang alapú keresések. Az emberek pedig úgy beszélnek a hangfelismerő asszisztensekhez, mintha emberekhez beszélnének. Tehát, amíg a keresőbe írva arra keresel rá, hogy harcsapaprikás recept, addig hang alapon inkább valami olyasmit fogsz kérdezni, hogy: Milyen hozzávalók kellenek a harcsapaprikáshoz? És vegyük észre, hogy itt már van névelő is, és egy ragozott alak is (helló, BERT algoritmus!).

Ezt a bekezdést nem speciálisan a recept SEO végett, inkább a kérdésként feltett keresések miatt írom. Érdemes lehet tehát kérdést írni posztunk receptünk címeként, úgy, hogy az tartalmazza a keyword-öt. Azaz, a kereső kifejezésünket. De menjünk a következő, már recept specifikusabb részhez!

Strukturált adatok vagy schema adatok

Másik fontos téma, amit a mini-audit elején ki kellett emelni, az a strukturált adatok vagy schema adatok megadása. Ez, röviden, a keresők egy sztenderdizált közös nyelve. És a feladata, röviden, hogy segítsük a kereső robotokat minél pontosabban megérteni, hogy miről szól az oldalunk, vagy az adott posztunk. A gyakorlatban pedig ez abban nyilvánul(hat) meg, hogy a találati listában a szokásos négy soros megjelenés helyett (snippet) a Google az alábbi módon, ún. rich snippet formájában jeleníti meg az oldalunkat.

Harcsapaprikás túrós csuszával rich snippet példa. Recept SEO. Tóth Adorján, SEOtudatos szövegíró.

Ugye, ebben a példában látszik egy kis bélyegkép is a találat mellett. És ott van, hogy “45 min”, ami az elkészítési időt jelenti. Ezek pedig már strukturált adatok. De lehetne itt még az étel kalóriamennyisége, hogy melyik nemzet konyhája, hogy ki töltötte fel a receptet, a recept értékelése, az allergének, és még több minden más is.

Hogy miért adódHAT, annak oka Szuhi Attila, az ite.hu SEO portál alapítója szerint:

hogy megjelenj a találati listán, az nem csak technikai kérdés, hanem bizalmi is a Google részéről.

A strukturált adatok működéséről a Google szemszögéből, angolul, ITT olvashatsz többet. 

Gondolom, adódik a kérdés, hogy

Hogyan lehet beállítani a strukturált adatokat?

Mivel én WordPress alapú weboldalakon szereztem a tapasztalatom, most is ehhez fogok példát mondani. Azaz WP-hez mondok plugineket. Mint például:

Az elemzésem után Erika elkezdte kijavítani posztját az általam soroltak mentén. És mivel az egyik leglelkesebb, legsokoldalúbb és legtenniakaróbb vállalkozók egyike, akivel találkoztam, ő maga is keresett további plugineket. Így került fel a listára a Recipe Card Blocks: neki az jött be legjobban. Ám legyen! 🙂 A hamarosan leírásra kerülő recept SEO esettanulmányt is ezen csináltam meg. Így a különbségeket nem lehet majd egy másik plugin-ra fogni.

Mielőtt azonban erre rátérek, van itt még valami, amit érdemes hozzáadni a receptünkhöz, ha a professzionális recept SEO lehető legtöbb elemét szeretnénk felhasználni a tartalom készítésekor.

Gyakran Ismétlődő Kérdések (FAQ) a receptekben

GyIK-ot írni a receptekbe két okból is zseniális húzás. Egyrészt, hatalmas érték az olvasóknak, hogy:

  • előre felhívjuk a figyelmüket lehetséges hibákra,
  • adhatunk előre tippeket, például arra, hogyan maradjon az étel minél tovább friss,
  • megoszthatjuk velük a best practice-eket, azaz a legjobban bevált szakmai fogásokat,
  • de adhatunk ötleteket beszerzési forrásokra,
  • vagy az adott étel további verzióira is.

És a lehetőségek tárháza amúgy végtelen – csak a képzeleted vagy a szakmai tapasztalatod szab határt.

A dwell time

A másik ok, amiért jó ötlet a GyIK, hogy maga a poszt is hosszabb lesz vele. Azaz nem merül ki abban a recepted, hogy 10 sorban felsorolod a hozzávalókat, és másik 10 sorban pedig az “összerottyantásig” vezető lépéseket. Magában a hosszabb tartalom egy bizonyos szintig előny. Az értékes, egyedi tartalom viszont nettó előny a Google szemében. És, hogy mitől tartja a Google a recepted értékesnek? Például a dwell time alapján, ami lényegében az oldalon töltött időre reflektál. 

Minél tovább olvasod a posztot, minél több időt töltesz az adott recept tanulmányozásával, annál nagyobb a dwell time. Egyúttal annál értékesebb és relevánsabb lesz a tartalmad a “Gugli” szerint arra a kereső kifejezésre – kérdésre? – nézve, amit a keresőbe beírva és rákeresve, az olvasó rátalált a posztodra. 

Így talán már nem is meglepő az a számos forrásból megtalálható javaslat, hogy a recepted legyen legalább/körülbelül 1000 szavas. Azaz két oldalnyi. Soknak tűnik? Nekem igen. Mégis logikus? Szintúgy. Hiszen, csak gondolj bele!

Egy olyan étel receptjének esetében, ami elterjedt, mint például a töltött káposzta, de lehet ez akár a káposztás cvekedli is: ahány gasztroblogger, ahány szakács, ahány műkedvelő és ahány ház: annyi szokás! És mindenki fel is tölti a receptjét. Így aztán tényleg hatalmas verseny alakul ki! (Az amúgy nagyon speciális káposztás cvekedlire a találatok között 8560 találatot ad a Google, a töltött káposztára pedig 1100000-et!) Szóval, igen: valahogyan ki kell tudni tűnni a tömegből. Ez pedig nagyon rövid cikkekkel ma már nem fog menni.

Recept – GyIK – PRO TIPP

Ha esetleg kevésnek érzed az eszedbe jutó esetleges kérdéseket, javaslom, hogy használd az AnswerThePublic oldalt. Itt beírsz mondjuk egy ételt, amivel kapcsolatban érdekelne, hogy az embereket mit szoktak róla kérdezni. És a Google-ből származó infók alapján kiírja, amire kíváncsi vagy.

Az AnswerThePublic-ban talált kérdések a baklava kapcsán. Recept SEO. Tóth Adorján, SEOtudatos szövegíró.

Ebben a példában a baklavára kerestem rá, és 117 kérdést találtam, amiből válogathattam. Például, hogy melyik országból származik a baklava, mikor esszük, miért szárad ki, stb. Csak győzd mind kiírni, megválaszolni és feltölteni az oldaladra! 🙂

Képi tartalmakat a receptekbe!

Általánosságban is nagyon fontos, hogy éljünk a képi tartalmak adta lehetőségekkel! Ide lehet sorolni a videókat is. Több képet jobban lehet a posztra optimalizálni. Igazi érték az olvasónak, ha az egyes fázisokban készült fotókat feltöltöd – így biztosan lesz legalább elképzelésük arról, hogy a főzés mely szakaszában mit kellene látniuk.

A videókat is lehet optimalizálni – a #SEOtudatos szövegíró workshopon erről is tanulunk. (Addig is, ha érdekel a téma, keress rá a featured video snippet-ekre, és csodálkozz!) A videók nem csak igényesebbé, jobban érthetővé teszik a tartalmat, de tovább az oldalon is tartja az olvasókat.

Ez egy igazi win-win-win szituáció. Hiszen jó neked, az olvasónak és a kereső robotok is szeretik.

Az azonban fontos: ne a végeredményről csináljunk több szögből sok fotót! Az nem igazi érték, és a tálalást úgyis mindenki majd úgy csinálja, ahogy ő szeretné. Különösen kezdők számára lehet nagy segítség az előbb említett fázis fotók feltöltése.

Milyen kulcsszavakat használj a receptekben?

Ezt a bekezdést csak a rend kedvéért hozom, túl sok újdonság nem lesz benne. A fentiekben írtam, hogy például a „töltött káposzta” kifejezésre egymillió egyszázezer találatod ad ki a Google. Viszont, a „töltött káposzta recept” -re már csak 388000-et. A „töltött káposzta füstölt hússal” keresésre már csak 191000-et. És hogy ugorjunk egy nagyot: a „töltött káposzta füstölt hússal és gerslivel” kifejezésre mindössze 82 találat van.

Ez pedig nem jelent mást, mint, hogy a pontosított, némileg specifikált, tehát a kevésbé általános kulcsszavakra kisebb a verseny is. Ezt hívjuk long tail kulcsszónak. Használjuk bátran! Hiszen így könnyebben fogunk előre rangsorolni. És ha megtaláljuk, hogy az olvasóink mire keresnek (kulcsszó kutatás), sokkal relevánsabb találatokat posztokat fogunk tudni nekik készíteni. És ezzel is erősítjük a SEO felfelé húzó spirálját.

Recept SEO esettanulmány megvalósítása

Fent utaltam rá, hogy én is elkezdtem használni az Erika által választott Recipe Card Blocks nevű bővítményt. Ez azon indíttatásból történt, hogy ha valamit nem ismerek, azt én is meg akarom tanulni, lehetőleg a gyakorlatban. Így hát, vettem egy domain-em, amit nem nagyon használok. Ez volt a tothadorjan.hu.

És az alapvető, SEOtudatos szövegírói módszereken túl elkezdtem megvalósítani a fent írtakat. Egy idejét tekintve nem új, de technikailag nem SEO-zott, backlinkeket nem kapó, teljesen irreleváns tartalommal bíró domain-en, weboldalon.

Tartalom

Először is, megkértem Erikát, hogy járuljon hozzá, hogy felhasználjam a tartalmát, a már meglévő posztját. Ez fontos, mert nem csak a „drog rossz”, de lopni is. És bár ő küldte be a posztját elemzésre, jobb elkerülni a félreértéseket.

Recept SEO – a Recipe Card Blocks plugin beállítása

Ezen, amit csak lehetett, beállítottam. Először is, magában a pluginben lehet általános beállításokat megadni. Ezek általános és default beállítások elsősorban. A fogás milyenségétől kezdve (például: előétel) a nehézségen át akár a szerzőig (én szerényen Adorján chef nevet adtam magamnak). Vannak adatok, amit csak a prémium verzióban lehet beállítani – de kezdetnek az ingyenes is elég lesz. 

Ezt követően elkezdtem létrehozni magát a recept posztot. Én már azt a WP verziót használom, ahol az egyes poszt elemeket blokkonként hozzáadva lehet előre haladni. Ez azért fontos, mert a recept blokkot is így lehet hozzáadni a plugin telepítését követően. Válaszd a Recipe Card Block (Schema.org) blokkot!

Az alábbi videóban pedig egy rövid áttekintést mutatok arról, hogy hol és miket lehet beállítani a pluginben:

Nem mentem bele jobban, mert maga a plugin viszonylag egyértelmű, de ha kérdésetek lenne, írjatok a csoportban, és igyekszem megválaszolni.

Eredmények

Az esettanulmányhoz használt domainem annyira nem volt használatban, hogy mindent, MINDENT frissíteni kellett rajta: plugineket, a PHP-t és a WP-t magát is. Ezzel eltelt egy kis időm, de talán ez nem is csoda: alapvetően nem foglalkozok technikai meg back-end jellegű dolgokkal.

Még egyszer, összegezzük, hogy mit csináltam! Ha a technikai dolgokat kivesszük, akkor:

– Erika kiemelt ételfotóját lekicsinyítettem,

– a képet optimalizáltam,

– telepítettem a Recipe Card Blocks nevű WP plugint,

– csináltam egy új bejegyzést,

– ezt Kategóriákba is besoroltam,

– és kitöltöttem mindent, amit lehet. A teljesség igénye nélkül: felhúztam a posztot SEO szempontok szerint, beállítottam a kulcsszót, a kiemeléseket, H-tag-eket. És természetesen, megadtam a strukturált adatokat.

Ez után jött egy kicsit technikaibb rész: regeltem az oldalt a Search Console-ba, megcsináltam az autentikációkat, be kellett állítani DNS rekordot a tárhelyszolgáltatónál (ebben ők tudnak segíteni, ha valaki nem ért hozzá, anno nekem is ők segítettek; vagy a webfejlesztőd), beküldtem egy sitemap-et (a Yoast plugin megcsinálja, létrehozza neked), beküldtem a posztot URL ellenőrzésre – és mivel nem volt még indexálva a receptem linkje, ezért kértem erre a keresőrobotokat.

És tá-dááááám: mivel rutintalan vagyok a fentiekben, így csak

huszonpár perccel a poszt publikálását követően tudtam az első helyre kerülni a Google találati listáján, megelőzve az eredeti posztot, amely egy már élő, működő domainen fenn volt már egy ideje, és a recept ott is ugyanarra volt optimalizálva, mint az enyém.

Láthatóak a strukturált adatok (kis bélyegkép, kalória, elkészítési idő), jó a rich snippet – és akkor a poszt még nem is teljes.

A recept SEO esettanulmány során így jelentek meg a strukturált adatok a keresőben a pikáns rántott cékla keresőszóra. Látszik az előkészületi és elkészítési idő, a kalória és a bélyegkép. Recept SEO. Tóth Adorján, SEOtudatos szövegíró.

DÖBBENET! CSODÁLKOZÁS! ÁMULAT! 😀 😀 😀 

Libabőrösen hívtam fel Erikát, megmutatni neki. A szó jó értelmében persze, de nem volt őszinte a mosolya. Ám megnyugtattam, hogy a posztot törölni fogom!

Ám előtte még, a Google előzékenyen küldött nekem egy üzenetet, hogy észlelte, hogy receptet jelenítek meg az oldalamon. Amihez adott néhány segítséget is, amivel jobban tudnám optimalizálni az oldalam.

A recept SEO -hoz küldött a Google a Search Console-on néhány jó tanácsot a strukturált adatokhoz. Recept SEO. Tóth Adorján, SEOtudatos szövegíró.

És persze, azóta a Google is észbe kapott, és a Gourmet&Delicious posztját visszatette az első helyre. Igaz, ahogyan a nyíl is mutatja, közben a WP létrehozta a „rántott cékla” kategória oldalt, amely szintén elkezdett renagsorolni a találati listán.

A recept SEO esettanulmányhoz írt cikket a Google a gyors előre sorolás után visszatette a második helyre. A WordPress által automatikusan létrehozott kategória oldal pedig szintén elkezdett előre rangsorolni. Recept SEO. Tóth Adorján, SEOtudatos szövegíró.

És persze, a jó öreg képi találatok … itt még akkor sem előzött meg az eredeti tartalom, amikor már az összesített találati listán „csak” a második voltam.

A képi találatoknál a második helyre való visszarangsorolást követően is első maradt a recept SEO esettanulmányhoz készített poszt. Tóth Adorján, SEOtudatos szövegíró.

Összegzés

Így történt hát első afférom a recept SEO -val. Így értem el, nagyon SEOtudatos hozzáállással és tény, viszonylag kis versenyt generáló, relatíve specifikus kulcsszóval, mégis: nagyon mutatós eredményeket. Mindössze huszonegynéhány perc alatt. De ennél van két dolog, ami sokkal fontosabb.

Az egyik, hogy nagyon büszke vagyok Erikára! Nem győzöm hangsúlyozni, hogy minden, amit tanítok, meg is tanulható, elsajátítható. De csak akkor ér valamit, ha nem tesszük be a to do list-ünk végére. Amikor ezt akarod tenni, gondolj azokra a konkurenseidre, akik lehet, hogy épp most foglalnak helyet a következő workshopra! Vagy, még jobb: gondolj azokra, akik szerint nem fog sikerülni!

A másik, és akkor hadd essek ismétlésbe: minden, amit tanítok, elsajátítható! Készség szinten, gondolkodásmód szinten. És mivel 2020 óta nincs mód személyes workshopokat tartani, fogtam a tudásom és egy könyvet írtam belőle, melynek címe:

Írd magad előre! – A #SEOtudatos szövegírás-workshop nagykönyve

Ami tehát a SEO-szövegíró workshopom kibővített tananyaga.  A képzés egy 30 000 Ft-os workshop volt, amelynek anyagéhoz most csak 15 000 Ft-ért hozzájuthatsz. Képzeld el ezt úgy, mint egy nagyon hosszú, részletes, sok-sok gyakorlati példával és feladattal tűzdelt tartalmi-SEO képzést! Vagy még inkább: tanácsadást. Amelybe most, hogy könyvről beszélünk és volt bőven helyem írni, még a workshopnál is több minden fért bele! 😉

Neked mi a kifogásod?

Itt tudod megnézni, hogy miről szó a könyv.

???